Dešavanja / Godišnjica Rudničke ofanzive

 

Obeležena godišnjica Rudničke ofanzive


U Gornjem Milanovcu obeležena je 102. godišnjica čuvene Rudničke ofanzive u Velikom ratu, bitke koja je promenila tok Prvog svetskog rata.

 


Vence na bistu vojvodi Živojinu Mišiću položili su predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predstavnici Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

rdn


"Zadovoljstvo mi je što sa vremena na vreme možemo da se okupimo i evociramo uspomene na jedan od, po mom mišljenju, najznačajnijih događaja u istoriji Gornjeg Milanovca. Reč je o 3. decembru 1914. godine i odluci generala Živojina Mišića da se krene u jednu opštu kontraofanzivu, koja će za posledicu imati da sredinom decembra 1914. godine čitava Srbija, uključujući i naš prestoni grad Beograd, budu oslobođeni od austrougarske vojske. Mi govorimo o Suvoborsko-kolubarskoj bici koja je trajala oko mesec dana, a najznačajniji period je od 28. novembra pa sve do 3. decembra 1914. godine, kada su, na Jabuci, ispaljeni prvi plotuni i kada je krenula kontraofanziva. Kako je iz zgrade Okružnog načelstva izdao naredbu za otpočinjanje Rudničke ofanzive i kao zahvalnost za sve što je uradio, Živojin Mišić proglašen je za počasnog građanina Gornjeg Milanovca", istakao je istoričar i vršilac dužnosti direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

 

izvor i fotografije: gornjimilanovac.rs

Oko kuće
Pratite nas

     Za dobro jutroPartly Cloudy

-5°C

Gornji Milanovac

Partly Cloudy

Humidity: 89%

Wind: 20.92 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -6°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

Prijatelji sajtafeplo

Pišite nam

Oko kuće

32300 Gornji Milanovac
Srbija

E-mail