GM Likovi / Heroj svaki dan

 

Ivana Ignjatović - Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju. Ovakvi likovi trebaju ovom gradu. Oni koji nešto pokreću i ne odustaju.

 

 

Šta si morala da prelomiš u glavi kad si rešila da osnuješ ovo udruženje?

 

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju su se udružili na sopstvenu inicijativu uz podršku Centra za socijalni rad koji je uvideo i promovisao potrebu pravljenja organizacije koja se bavi rešavanjem problema roditelja i dece sa smetnjama u razvoju.

 

Kako je biti roditelj deteta sa posebnim potrebama?

 

Svakako, velika je odgovornost biti roditelj, a roditelj deteta sa smetnjama u razvoju je posebno zahtevna misija koja iziskuje povećanu pažnju, negu, prisutnost, strpljenje i brojna odricanja.

 

Koliko ima roditelja, tj. dece u udruženju?

 

Udruženje okuplja 28-oro dece i njihovih roditelja.

 

Koliko ima dece sa posebnim potrebama u opštini i zašto nisu svi u udruženju?

 

Udruženje ne raspolaže tačnim podacima o broju dece sa smetnjam u razvoju u našoj opštini, ali uvek ističemo potrebu da je važno da nadležne institucije utvrde te podatke i istaknu značaj učestvovanja roditelja u radu udruženja. Nismo za to da se problemi guraju pod tepih i da roditelji kriju probleme svoga deteta, jer upravo težimo da se deca druže, socijalizuju i pripreme koliko god je to moguće za život.

 

Kakva je saradnja sa Opštinom?

 

Udruženje svake godine podnosi pojekte i aplicira za sredstva koja opredeljuje Opština za namenu rada Udruženja i na  osnovu toga ostvarujemo novčana sredstva koja  su nam značajna za realizaciju kako projekata, tako i planiranja aktivnosti. Važno je istaći da nam je Opština Gornji Milanovac 2014. godine dala na korišćenje i opremila prostor u OŠ “Momčilo Nastasijević” u kome se održavaju radionice i druženja naše dece ustaljenom dinamikom uz prisustvo stručnih lica koja volontiraju i kojima smo neizmerno zahvalni na pomoći.

 

Koji je najveći problem sa kojim  se susrećete kao udruženje? Imate radionicu, ali to ipak nije uslovno za celodnevni boravak.

 

Udruženje se shodno kapacitetima bori da unapredi rad i poboljšanja položaja dece sa smetnjama u razvoju bilo kroz rad u radionicama, bilo kroz sportske aktivnosti koje se realizuju sa KK “Ikar” i Džudo klubom “Araši”, bilo kroz razne akcije koje preduzimamo kako prema nadležnim institucijama, tako i privredi i zainteresovanim privrednicima.

 

Koja vrsta pomoći je najneophodnija?

 

Svaka pomoć je dobrodošla i korisna, a ono što smatramo najvažnijim je da se naša deca socijalizuju i budu prihvaćena u društvu kao sva druga deca.

 

Neka od te dece su završila sa školovanjem. Ne možemo ih ostaviti  po ceo dan u kući.  Šta sa onima slabog materijalnog stanja? Šta sa onima koji ostanu bez roditelja? Problem je definitivno kompleksan i iskreno, ne vidim veći prioritet za naše političare od ovog problema.

 

Uduženje ima za cilj maksimalno osposobljavanje dece za samostalan život. Naravno, od čitavog društva zavisi kako će se uspostaviti sistem obrazovanja i razvoja dece sa smetnjama u razvoju.  Šta će  biti sa decom koja su završila školovanje, koja su slabijeg materijalnog stanja, šta je sa onima koji ostanu bez roditelja, ta  pitanja treba postaviti društvu, lokalnoj zajednici.

 

Možda bi prelazno rešenje bilo da se ljudi animiraju da volontiraju. Ali, to nije lako. Neki od vaših saradnika mi kažu da su se veoma vezali za njih.

 

Animiranje volontera  je potrebno, oni su nam stalno potrebni za različite aktivnosti. Koristimo priliku da se svim našim volonterima koji su od osnivanja pa do sada pomogli u aktivnostima Udruženja zahvalimo i da pozovemo pojedince da nam se pridruže i pomognu u radu.

 

Čačak ima dnevni boravak.

 

Milanovcu je potreban dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u pravom smislu te reči. Deci je posle završenog školovanja potrebno  staviti na raspolaganje adekvatan opremljen prostor uz stručna lica defektologe, medicinsko osoblje i dr. koji bi im pružili neophodne aktivnosti koje odgovaraju njihovim potrebama. Roditelji dece su angažovani ceo dan oko njih, tako da bi dnevni boravak bio od velike pomoći kako roditeljima tako i deci.

 

Kako druga deca, a i odrasli gledaju na vašu decu?  Čini mi se da ima pomaka.

 

Ne možemo generalizovati odnose druge dece, jer postoje negativni i pozitivni primeri. Potrebno je da se svi angažujemo i stvorimo ambijent u kome se razlike neće pokazivati.

 

Ko vas pomaže?

 

Nije stvar samo dati novac, već je od najvećeg značaja pružiti pažnju i dela od značaja za razvoj naše dece i udruženja. Od nastanka Udruženja brojni pojedinci i kompanije su pomogli u radu od čega bih istakla kompaniju “Metalac”, “Roc” Rudnik, “Swislion Takovo”, Opštinu Gornji Milanovac, “Swin”, sportski klub  KK “Ikar”, Džudo klub „Araši“, FK “Velereč”, „Udruženje  Mladi Milanovca“, „Udruženje Naš Milanovac“ i dr.

 

Svi možemo bar uplatiti godišnju članarinu?

 

Svako ko je raspoložen može da uplati godišnju članarinu u iznosu od 1000 dinara i donira novčana sedstva na žiro-račun br.  200-2467000101914-08.

 

RTS, Al Džazira... su ispratili vašu misiju.

 

Javni servis, Al Džazira i druge televizije su ispratile naš rad. Zahvaljujemo se i lokalnim medijima koji su nas pratili i davali nam podršku da istrajemo. Povodom 6 godina rada KK “Ikar” sa našom decom, organizovana je izložba njihovih slika koja je prezentovana prvo u Muzeju rudničko-takovskog kraja, potom u Foči i u Beogradu, u galeriji RTS-a koju je dosta medija ispratilo.

 

Najveći uspeh udruženja do sada?

 

Ne možemo izdvojiti nikakav poseban uspeh, već hoćemo da istaknemo da je važno što smo uspeli da napravimo i održavamo Udruženje.

 

Rekao bih da je to baš taj poseban uspeh.

 

ivana650

 

okokuce.rs

 

Pogledajte i razgovore sa ostalim GM likovima:

 

Predrag Šutić

Vlade Simić

Dušan Vujošević

Slobodan Božović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                       

                       

                                                                                                

                                                                     

Oko kuće
Pratite nas

     Za dobro jutroPartly Cloudy

-5°C

Gornji Milanovac

Partly Cloudy

Humidity: 89%

Wind: 20.92 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -6°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

Prijatelji sajtafeplo

Pišite nam

Oko kuće

32300 Gornji Milanovac
Srbija

E-mail